Loading color scheme

Jiří Školník

Výtvarník, malíř, grafik a ilustrátor (1944–2015). Rodák z pražského Žižkova, který svou práci postavil na třech pilířích: poctivě zvládnuté výtvarné řemeslo, vzdělání v historii umění a obrovský talent.

„Témata jeho prací jsou často ovlivněna prostředím divadla a navozují dotazy na skryté významy složitých životních situací. Jeho obrazy ukazují, jak aktivně přistupoval k výstavbě kompozice i tvaru s důrazem na funkční využití barvy. Z jeho děl vystupuje často kouzlo tváří a příběhů minulosti, jejichž účastníkem se sice nemohl stát, ale které cítil a obdivoval. Všimněme si postav, které ve víru fantazie navlékají a zase odkládají své masky a ukazují svou skutečnou tvář. Dostaneme se tak k vyšší hodnotě malířovy tvorby,“ uvedl v roce 1973 tehdejší ředitel Galerie hlavního města Prahy Jaroslav Fatka.
Jiří Školník (27. 5. 1944 – 10. 11. 2015) absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu u prof. R. Pípala a prof. A. Vítka v roce 1963. Následovaly soukromé konzultace u prof. F. Muziky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.
Vlastní kariéru odstartoval ve svých 22 letech. Mezi lety 1966 a 1975 působil jako malíř dekorací a grafik v Hudebním divadle Karlín, Divadle S. K. Neumanna a v Městských divadlech pražských, kde mimo jiné realizoval scénické návrhy F. Trösta, A. Weniga, Z. Seydla, M. Medka, L. Fáry a dalších.
Svou profesi grafika uplatnil především v letech 1976–1982 jako výtvarník časopisu 100+1 zahraničních zajímavostí a následně od roku 1982 do roku 1986 jako výtvarný redaktor nakladatelství Naše vojsko.
Od roku 1986 působil jako malíř, grafik a ilustrátor na volné noze. Spolupracoval v oblasti ilustrace a typografických úprav s významnými nakladatelstvími (Československý spisovatel, Odeon, Orbis aj.). Vytvořil mnoho ilustrací od knížek pro děti až po limitované vydání sbírky povídek Noc italského dramatika Luigiho Pirandella, dále také bezpočet ilustrací pro přední deníky, časopisy a řadu plakátů pro Ústřední půjčovnu filmů Praha a Galerii hlavního města Prahy.
Výstavní činnost zahájil v roce 1973 samostatnou výstavou v galerii v Jilské ulici v Praze. Od té doby byl zastoupen na četných samostatných i kolektivních výstavách. Účastnil se bienále ilustrací BIB v roce 1974, přehlídky čs. užitého umění v galerii Jaroslava Frágnera a dalších.
Svými díly je zastoupen ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a u soukromých sběratelů.
Aktuálně probíhá komorní prodejní výstava vybraných limitovaných i nelimitovaných reprodukcí v prostorách pražského Illusion Art Muzea na Staroměstském náměstí 24.

www.skolnik.art

 

AKTUÁLNÍ ČÍSLO

Naši partneři

komora clen

Audi

smart 270x371 02

Paliy

Banner LaVino

Banner cafedock

Banner cafedock2

onix

Banner felixir

Banner lexus

Banner Lazne

Banner reviderm

Banner napoleon