Loading color scheme

Trio di Praga

„Svojí barvou prostě okouzlují… Když začíná koncert, zdá se, že celý svět zatajil dech a někam se ztrácí… Jakoukoliv tvorbu zázračně proměňují v nezapomenutelný zážitek. Klasické dílo znovu ožívá a doslova
posluchače uhrane Trio di Praga…“

 

Zpěv Jana Ryklová
Housle Alexander Shonert
Klavír Natalia Shonert

Na otázky redakce odpověděla pěvkyně Tria di Praga Jana Ryklová.

Jano, kdy jste spolu začali pracovat jako trio?
Potkala jsem před rokem Alexandra Shonerta a jeho maminku Natalii Shonert na koncertě v kostele ve Velenicích. Měla jsem na koncertě svůj program a Alexander s maminkou také svůj. Když mě slyšel Alex zpívat, nabídl mi spolupráci, a tím vzniklo naše seskupení Trio di Praga.
Snem slavného houslisty bylo zpívat. Talent na housle měl, ale zdaleka vyšší, a jak on sám říká: „Zpívá prostřednictvím houslí.“
V našich koncertech je to velikým přínosem, Alex zazpívá party velkých tenoristů. Tak, například, vznikl náš první duet z Traviaty, kde Alex hraje Alfréda na jeho slavné housle, a já zpívám Traviatu. Tuto kombinaci doplňujeme hereckým projevem, a to má vždy velký úspěch u posluchače.
Alex je také skladatel a skvělý improvizátor, proto dokáže zahrát druhý hlas i na moje sólové árie, jako je např. Dvořákova Rusalka. Souznění obohacuje způsob Alexovy hry na housle, dokáže přizpůsobit houslové vibrato k přirozenému vibratu mého hlasu. Domnívám se, že v České republice je jediný, kdo tohoto mistrovství dosáhl.

Jaký má tedy vaše trio repertoár?
Nejvíce vystupujeme se třemi programy: „Kouzlo opery a operety“, kde máme výběr z oper W. A. Mozarta, G. Verdiho, G. Pucciniho, G. Rossiniho, G. Gershwina, J. Offenbacha či vídeňských operet autorů: J. Strausse, F. Lehára, E. Kalmána, dále výběr z amerických muzikálů autorů: L. Bernsteina, A. L. Webbera. Můžete se těšit na sólové houslové skladby autorů F. Kreislera, N. Paganiniho, P. Sarasateho, P. I. Čajkovského nebo A. Dvořáka. „Pocta Dvořákovi“, kde mimo známých árií uvádíme Moravské dvojzpěvy, Alex „zpívá“ na housle mezzosopránem. Pravnuk velikého skladatele, houslista Josef Suk v pořadu České televize „Z metropole“ o Alexandru Shonertovi a jeho interpretaci skladeb A. Dvořáka řekl: „Je to geniální kumštýř, Bohem nadaný. Byl jsem dojatý, protože můj slavný pradědeček si zasloužil, aby byl takto interpretován.“
„Vánoční program“ je sestaven ze skladeb Ave Maria od světových autorů, zní v něm také světové vánoční skladby i vánoční koledy v originálním pojetí v podání Tria di Praga.
V poslední době máme stále více různých hudebních produkcí.
Vystupujeme např. na společenských a kulturních akcích, plesech i soukromých akcích. Pro tyto účely jsme vytvořili konkrétní program s hudebním podkladem, kde si zazpívám s houslemi i slavný Šavlový tanec od Arama Chačaturjana. Nechybí ani skladby od Karla Svobody, velkého přítele Alexe.

Kde všude vystupujete?
Než jsme se potkali, každý z nás měl svoji sólovou kariéru. Alex je jediný český houslista, který měl dvouhodinový recitál v Národní galerii ve Washingtonu u Bílého domu, a reprezentoval Českou republiku na Eurokomisi v Bruselu.
Naopak já jsem vystupovala v německy mluvících zemích jako sólistka s orchestrem, kde jsem se představila především v roli „Královny noci“ od W. A. Mozarta.
Naše trio je poměrně mladé, přesto máme za sebou velké úspěšné tuzemské i zahraniční koncerty v Praze i v Berlíně. Rádi vystupujeme v místech, která jsou mojí srdeční záležitostí, např. na zámku manželů Harapesových, v mém rodném Křinci, v Dětenicích (rodišti mého otce) a samozřejmě v lázeňském městě Poděbrady, kde žiji. Zároveň bychom rádi uskutečnili větší turné po České republice, ale k tomu budeme potřebovat pomoc sponzorů.
Občas je naším hostem MUDr. Václav Šolc, můj strýček, amatérský baryton. Pomáhá Triu di Praga zajišťovat koncerty v různých lázeňských místech a vystupovat pro menší skupiny lidí, kteří se zabývají duchovními otázkami života.

Kdo je pro vás hudebním vzorem?
Sólistka Národního divadla paní Lenka Šmídová, která je nejenom vynikající pěvkyně s italskou školou, výborná profesorka zpěvu, ale zároveň skvělý člověk. Alexe motivuje dlouhá léta. Používá ve hře na housle její techniku dechu a frázování. Dobrý houslista se musí vždy učit u dobrého zpěváka. Mě též italská škola zpěvu velice inspiruje.

Trio di Praga má skvělé foto a vždy pěkné oblečení a doplňky. Kdo vám s tímto pomáhá?
Našim osobním fotografem je uznávaný Timur Suleymanov. S oblečením nám pomáhá návrhářka Ilona Donátová, která pro nás navrhuje společenské šaty na míru, její modely jsem si oblíbila natolik, že v civilu dost často oblékám značku Ateliéru Donát. Má všechno, co od oblečení očekávám. Cítit se dobře a líbit se sama sobě je také pro koncertování důležité.
Veškerý outfit je doplněn šperky firmy Preciosa a Jablobijoux.

Máte nějaké koníčky?
Alex sbírá obrazy a dělá duchovní praktiky a vždy říká, že pro něj hra na housle je pouze jeden z prostředků k dosažení duchovní dokonalosti.
Je to filosofie a životní styl. Vytváří pěkný vztah k hudbě u svých dětí. Starší syn zpívá a mladší hraje na housle.
Já mám syna a dvě dcery, chodím s nimi na všechny kulturně zajímavé akce a do divadel. Aktivně je připravuji na vystoupení v rámci svých koncertů. Zpívají a hrají na klavír. Nejenom ony, ale celý sbor ZUŠ Pečky vystupují na pravidelných koncertech v poděbradském divadle. Láska
k dětem a můj vztah k hudbě mě motivují k pokračování v této činnosti. Volného času na koníčky mi příliš nezbývá, ale i tak najdu čas pro své děti a vyrazíme na hory, k vodě nebo na procházky Prahou.

Kdyby vás někdo chtěl požádat o vystoupení,
například firemní akce, kde vás může najít?
Můžete se obrátit na můj email: ja.ryklova@seznam.cz.
Více informací najdete na www.shonert.com.

AKTUÁLNÍ ČÍSLO

Naši partneři

komora clen

Audi

smart 270x371 02

Paliy

Banner LaVino

Banner cafedock

Banner cafedock2

onix

Banner felixir

Banner lexus

Banner Lazne

Banner reviderm

Banner napoleon