Loading color scheme

Valérie Vostřáková

Realistická kresba tužkou

Jak dlouho se zabýváte uměleckou tvorbou?
Už jako malá jsem byla tvořivá, ráda jsem kreslila ve škole, krátce jsem chodila i na výtvarný kroužek. Zlomový bod však přišel při nástupu na střední školu, kdy jsem se musela naplno věnovat studiu a veškeré další zájmy šly v tu dobu stranou. Jsem vystudovaná strojařka, což pro ženskou možná není tolik typické. Technika a technické výkresy mne vždy bavily, proto mi bylo kreslení tužkou nejblíže. Realistické kresbě jsem se naplno začala věnovat před třemi lety.
Fascinovaly mě kresby – naprosto neskutečná díla španělských hyperrealistických kreslířů. Navštívila jsem i pár kurzů kreslení v Praze, ale žádný mi nenabídl to, co jsem očekávala, byl to takový pokus-omyl. A tak jsem začala studovat jejich kreslení sama, za pomoci krátkých videí na internetu. Krůček po krůčku jsem se posouvala dopředu a postupnou praxí se snažila své schopnosti rozvíjet.

Kde hledáte inspiraci?
Všude – v životě, na fotkách, na internetu. Baví mě složité předlohy, kde je hodně detailů a struktur (látky, pokožky, srst zvířat atd.). Snažím se obyčejnou grafitovou tužkou, gumou a stínováním přidat svým obrazům barvu tak, aby bylo ihned zřejmé, že vlasy jsou rezavé nebo oči modré.
Hodně mě baví lidské emoce, proto vybírám předlohy nebo náměty emotivní a také s nějakým příběhem. Tak, aby má díla nebyla nudná jako obyčejné portréty nebo omalovánky, ale aby vyvolávaly přinejmenším úsměv.

Jaké jsou vyhlídky pro blízkou budoucnost?
Zatím nic konkrétního neplánuji. Teď sbírám jen další zkušenosti. Než jsem shromáždila ty, co mám, udělala jsem spoustu chyb, a tak se moc snažím už žádné další nedělat. Doufám, že se jednou budu moci o své zkušenosti v kreslení podělit, pokud o to bude zájem.

Vaše tajemství úspěchu?
Nikdy se nepřestávám učit a trénovat, neustále se snažím o větší
propracovanost a zdokonalení svých dalších tvoreb.

Valérie Vostřáková Art
waleria@tiscali.cz
www.facebook.com/valerievostrakova.art

 

AKTUÁLNÍ ČÍSLO

Naši partneři

komora clen

Audi

smart 270x371 02

Paliy

Banner LaVino

Banner cafedock

Banner cafedock2

onix

Banner felixir

Banner lexus

Banner Lazne

Banner reviderm

Banner napoleon