Loading color scheme

Roman Knap

Generální ředitel České pošty

„Malování mě prostě baví.“

Generální ředitel České pošty Roman Knap má několik koníčků. Tím hlavním je malování. Vedle běhání nebo jízdy na kole jsou pro něj obrazy největší vášní. „Malování mě prostě baví. Rád namáhám mozek i svaly, ale do všeho se občas musíte trošku nutit. To se mi u malování ještě nestalo,“ říká sympatický šestačtyřicátník, kterého si živě dovedete představit u plátna ve slavné pařížské čtvrti Montmartre plné umělců všeho druhu. Ostatně sám přiznává, že v důchodu si podobný styl života dovede představit.

Jak dlouho se malování věnujete?
Prakticky od dětství, ale intenzivněji tak posledních pět let. Když jsem v roce 2018 nastoupil do České pošty, dostal jsem šok ze své kanceláře. Přivítala mě relativně velká, neosobní, strohá, neútulná místnost. Vyzdobit ji obrazy se přímo nabízelo. A od toho byl už jen krůček ke stojanu a tvorbě. Ve svém hobby se zdokonaluji u Libora Kormana. Často vedeme debaty o tématu budoucího obrazu. Je to stejné jako v kterémkoli jiném umění. Pokud moc chcete něco vymyslet, je to špatně. Pak se od všeho oprostíte a múza si vás najde sama.

Jak funguje na generálském poštovním můstku spojení umělce a manažera?
Za umělce se nepovažuji, tak troufalý nejsem. Za manažera ano. Umím si představit hodně věcí, ale kombinace malíře a manažera státního podniku občas pobaví i mě samotného. Při jednáních samozřejmě nemaluji, i když k tomu několikrát bylo blízko. Ale moji kolegové vám potvrdí, že mám neustále tužku
v ruce a čmárám si abstraktní obrazce. To dělá každý. A je to spolehlivá nápověda, že by dotyčný na druhé straně stolu měl buď zrychlit, nebo skončit. Maluji hlavně pro radost, placené objednávky by mne nebavily. Pak by to totiž byla povinnost a ne radost.

AKTUÁLNÍ ČÍSLO

Naši partneři

komora clen

Audi

smart 270x371 02

Paliy

Banner LaVino

Banner cafedock

Banner cafedock2

onix

Banner felixir

Banner lexus

Banner Lazne

Banner reviderm

Banner napoleon